Рана интервенција

Рана интервенција

Рана интервенција

Рана интервенција: Зашто је важна и коме је намењена?

Рана интервенција се односи на рани третман који се спроводи у периоду од рођења до пете године живота. Има за циљ да подстакне сензомоторни, емоционални, социјални и интелектуални развој детета, и тако обезбеди активно, успешније и самосталније учествовање у животу. 

Рана интервенција има три главна циља:

  • Откривање оштећења, што је могуће раније;
  • Превенцију, односно примену неопходних мера у циљу што ефикаснијег спречавања настанка оштећења;
  • Стимулацију, која почиње од момента откривања оштећења, а сврха је стварање могућности за најбољи могући развој.

Програм ране интервенције је најефикаснији ако се са њим почне одмах по утврђивању одступања или откривању тешкоће у развоју. Услуге и подршка су индивидуализовани у односу на дететове снаге и потенцијале. 

Разлог због ког се наглашава важност раног деловања и укључивања детета у третман, јесте пластицитет мозга. То је способност можданог ткива да мења своју структуру и функцију, као реакција на промене у окружењу. 

Програми ране интервенције су намењени:

  • Деци са дијагностикованим патолошким стањима (Даунов синдром, церебрална парализа, сензорна оштећења…);
  • Деци са кашњењем у развоју, који може бити у области грубе или фине моторике, говора и језика, интелектуалних способности, социјализације, емоционалног развоја;
  • Новорођенчадима и одојчадима која имају повећан ризик од закаснелог развоја, односно деца са факторима ризика који би касније могли довести до проблема у развоју;
  • Деци која су рођена здрава, али одрастају у неповољним условима (сиромаштво, неадекватна исхрана, недостатак здравствене неге…). 

У рани третман су укључени: логопеди, дефектолози, психотерапеути, психолози, лекари, васпитачи, социјални радници.

У едукативном центру “Полетарац” у рани третман укључујемо децу старости две ипо године, која према развојним нормама још увек нису достигла очекиване норме за свој узраст. То може да се односи на одређен аспект развоја, али и на више домена у којима дете има тешкоће. У рад су укључени логопеди и дефектолози.

Николина Вранић дипломирани дефектолог-логопед

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *