Графомоторика

Графомоторика

Графомоторика

Улога фине моторике при правилном учењу писања
Припрема за школу, осим развоја вештина као што су читање и рачунање, такође укључује развој вештина које су корисне за будуће усвајање писања, односно развој фине моторике прстију. Ту су веома корисне вежбице
за прсте као што су:

  • савијање тање жице и прављење накита,
  • везивање чворова од канапа различите дебљине,
  • сецкање, лепљење, мешење,
  • прављење фигурица од папира,
  • цртање, бојење,
  • разне игре које укључују везивање пертли, закопчавање дугмића, ређање слагалица и коцки, шивење и везење пластичним иглама, завртања шрафова, боцкалице, различите игре са
    прстима и нитима
    .

Ове игре су само на први поглед једноставне. Оне развијају најразличитије облике пажње и концентрације, повећавају осетљивост очију, чак и коже.
Интерес за оловку дете показује већ у периоду око годину дана, где оловку држе целом шаком користећи раме како би померало оловку, док са поласком у школу хват оловке код деце већ постаје правилан.
Дете треба да држи оловку кажипрстом и палцем подупирући је средњим прстом, што му омогућава управљање ситним покретима при писању. При томе се напетост ( тонус) мишића мења у зависности од покрета које дете изводи.

Када деца морају да користе оловке за израду домаћих задатака, а њихове руке још увек нису спремне да правилно држе оловку, треба пробати са употребом навлака за оловке (Хојлови тространи држачи).

Да би дете научило да правилно држи оловку и стекло сигурност у повлачењу линија, треба му омогућити и рад помоћу лењира и шаблона различитих облика, повлачење линија различитих дужина, боја, паралелне, укрштене, испрекидане и сл. Затим, прављење цртежа спајањем задатих тачака.


Пре него што се детету дају елементи слова, потребно је да овлада заобљеним и кривим линијама, на пример, цртање таласа, опруга различитих дужина, пужа са великом кућицом. Постепено се уводе вежбе које траже
већу прецизност у раду типа лавиринта, спајања линијом парова сличица и сл.

Овладавање хоризонталним и вертикалним равним линијама може се подстицати кроз различите цртеже које дете треба да допуни. Уз захтев да «буде уредно», да не прелази задату линију, дете ће допунити цртеж кише, гране од јелке, пругу, шаре на «чаробном» ћилиму, шаре на вази.
Писање различитих црта, као основних елемената слова, такође може бити изведено кроз цртање предмета (срп, обруч, штап). Код ученика је потребно развијати способност координације покрета руке и активности
очију.
Треба дати предност вежбама којима се утиче на развој ситних мишића, јер су они носиоци основног напора у процесу писања.

Из практикума “ У свету линија и облика “ Станислава Роквић 2018

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *