Како да деца заволе да читају и пишу?

Како да деца заволе да читају и пишу?

Како да деца заволе да читају и пишу?

Да би се код детета пробудила жеља за читањем, важно је да од најранијих дана читате приче. Трудите се да сваки пут када читате да дете види како прстом прелазите преко штампаног текста. Након сваке прочитане приче или текста, постављајте му питања како о самој причи тако и о илустрацијама које се налазе у њој. Истовремено га подстичите да и оно поставља питања и будите максимално стрпљиви док одговарате и објашњавате. Потрудите се да читање буде ваш заједнички ритуал. 

Читање за децу представља сложен и дуготрајан процес. Али свакодневним читањем и дуготрајним вежбањем може се доћи до задивљујућих резултата. Важно је да дете чита гласно како би вежбало правилан изговор гласова. Дете на почетку читања чита успорено а тек временом ће успети да прочита реченицу темпом природног говора, тј.онако како прича. Читање не сме да буде механичко, дете треба да разуме шта је прочитало и увек треба да инсистирамо да нам преприча шта је прочитало.

Како бисте помогли детету да савлада читање почните од кратких речи које садрже најприближније гласове. Нека то буду речи састављене од два слога: МА-МА, МО-МА, МИ-МА, МА-ТА… Нека први слог буде написан једном бојом, а други слог другом бојом како би дете лакше прочитало. Напишите му више различитих речи користећи различите боје. 

Папире на које ћете исписати речи можете да савијете и држите у шакама, а дете да бира коју шаку ће отворити. Ово ће првенствено бити занимљива игра за дете, а истовремено много више од игре. 

Дете ће најпре одабрати један папирић а затим наглас прочитати реч. Када савлада ову вештину , односно читање речи од 4 слова тј.два слога, свако додавање слогова, читање ће бити лакше.

КАКО ДА ПРЕЂЕТЕ НА ЧИТАЊЕ РЕЧЕНИЦА?

Као што је случај био са читањем речи од два слога и код реченица је важно да прво буду реченице које су састављене од две речи. На почетку то треба да буду речи са што мање слова, као на нпр. “Дете чита”, “Киша пада” и сл. Важно је да свака реч има само два слога. Као што сте различитим бојама писали слогове, овде је важно да свака од ове две речи буде написана различитом бојом. 

ИГРАЈТЕ СЕ СЛОВИМА, ЗАНИМЉИВО ЈЕ

Можете се играти словима тако што ћете детету на папирићима исписати слова. Максимално 4 за почетак, а касније ће се тај број повећавати. Задатак детета је да понуђена слова поређа правилно а затим да прочита дату реч.

Касније можете прећи на игру где ће уместо једног слова на папирићу бити написан слог. Дете спајањем слогова треба да добије смислену реч а затим да је прочита. 

Ово делује много лако али не заборавите да је то нешто са чиме се дете тек суочава. Неопходно је бити стрпљив и приближити детету читање кроз игру.

Деци је читање веома тешко, а ви као родитељ треба да имате пуно разумевања за то. Охрабрите дете. Будите му подршка. Похвалите дете чак и за најмањи постигнути успех, јер оно је уложило огроман труд за то. На тај начин подстичете дете и код њега развијате жељу за даљим напредовањем. Како бисте дете охрабрили за читање или нека друга постигнућа, подсетите га да када је био беба није ништа знао. Временом је научио да пузи, седи, хода, прича. Савладао је успешно све то и израстао у једног дивног дечака/девојчицу. Подсетите га да је од рођења успео да научи најважније и најтеже ствари а да је све остало само надоградња. Овакво објашњење је изузетно делотворно за децу, било да долази од родитеља, учитеља или васпитача.

Мастер учитељ Маријана Штокленски

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *